”Trillegården – stort og småt” - En aktiv facebookgruppe

Skrevet af Sidsel Kirketerp 20-10-2016
”HoHoHoooo - er der nogen, som kan være julemand eller kender en, der kan?”
Det er bare et af de opslag, der fornylig er blevet delt i Trillegårdens facebookgruppe.
…Og det lader til at der bliver fundet en.

”Trillegården – stort og småt.”, er en meget aktiv gruppe, med nye opslag hver dag… Efterlysning af julemand til afdelingen juletræsfest; tilbud om yoga i Fælleshuset; spørgsmål om hvor mange der er plads til i forsamlingshuset; efterlysning af bortkomne løbehjul og kattekillinger og overvejelser om det mon er en god ide at sprøjte ukrudt i afdelingen.
Beboerne i AABs afdeling 35 Trillegården har fået et sted på nettet at snakke sammen, om dagligs ting.

Det er beboernes gruppe
Gruppen er startet af Christian Dahlerup i juli 2015. Han er beboer i afdelingen, og han vil gerne give sine erfaringer videre som inspiration til andre, i andre boligafdelinger, der kunne have lyst til at gøre det samme.

Selvom Christian har startet den på eget initiativ som privatperson, så slår han fast med det samme, at det ikke er ”hans” gruppe, som nogen har opfattet det som, Det er heller ikke bestyrelsens gruppe, bestyrelsen er velkommen på lige fod med andre, men det er ikke en officiel afdelingsgruppe

Det er beboernes gruppe. Og selv om han er administrator og har stået for at formulere formålet og reglerne, godkender ansøgninger om medlemskab og påtaler når folk ikke taler ordentligt til hinanden; så er gruppen medlemmernes og har til formål at bringe naboer tættere sammen, være forum for nabohjælp og et sted at dele der foregår i Trillegården og i lokalområdet.

Flere administratorer er en god ting
Set i bakspejlet syntes han, at det kunne have været en god ide at være flere administratorer fra starten. Eller i hvert fald have samarbejdet med nogle andre om at få gruppen i gang.
Der er både meget arbejde i at gøre opmærksom på at gruppen eksisterer og at holde den i gang i starten så der sker noget. En gruppe der ligger død, glemmer folk hurtigt.

Med flere administratorer, vil der også blive flyttet fokus fra en enkelt person til flere, og misforståelserne om gruppen som ”Christians” kan undgås. Som han siger… ”som administrator må man også påtage sig rollen som bussemand, hvis nogen ikke opfører sig ordentligt over for de andre… og det er ikke altid populært.

”Jeg har da i nogle tilfælde oplevet at nogen bliver vrede på mig og jeg fået ubehagelige beskeder og har også fået skæld ud i det virkelige liv. Det er ubehageligt, når mine kommentarer ikke er personligt ment, men kun til gruppens bedste.”

Christian pointerer dog at det ikke skal afholde nogen fra at starte en gruppe – ”Men en eller to administratorer mere, ville helt sikkert bløde op på hvor man skyder hen, hvis man bliver vred. Det sidste halve år har der heldigvis været tilknyttet to administratorer mere. Det er fint at have nogen at dele ansvaret med”

Kom godt igang.....

Christian lavede i starten en lille kampagne for at udbrede kendskabet til gruppen. ”Jeg hængte sedler op i de 2 pizzeriaer på torvet, Fakta og kiosken. Og senere har jeg hængt op i lygtepælene rundt om i Trillegården. Og så har medlemmerne jo også været med til at udbrede kendskabet til gruppen blandt naboerne.

Der er 163 medlemmer i gruppen. (d. 20-oktober) - i Trillegården er der 482 boliger, så der er stadig en del der ikke er medlem. Men medlemstallet stiger hele tiden.
For at holde gang i gruppen i starten, brugte Christian de aller første opslag til at forære småting væk, til afhentning ved ham selv. Han delte også opslag fra både Kulturhus Herredvangs og herredvsvang8210 facebooksiderne, når han synes at det kunne være interessant for gruppens medlemmer.

Også avisartikler som f.eks. om et nyt anlæg der skal mindske kø ved rundkørsel på Paludan Müllers vej og om skyderier på Torpevænget, blev delt både til oplysning og for at få liv i gruppen. ”Man skal være lidt kreativ i starten, men de fleste vil gerne vide mere om hvad der sker i lokalområdet, og det virkede som oplagte artikler at dele.”

Det varede et par måneder inden andre også begyndte at dele opslag, men nu er langt de fleste opslag fra gruppens andre brugere - også fra Christian, men han ser bare sig selv som almindeligt medlem af gruppen, på lige fod med andre.

Beboerdemokratiet fik et løft
Der har været et par sager der har haft meget opmærksomhed. Den ene handlede om nogle problemer med vandforsyningen i området, som der ikke var blevet gjort noget ved. Omtale i gruppen kom til at vise at problemet var meget større end man først troede – og har resulteret i at der nu bliver taget hånd om det fra AABs side.

Der har også været en diskussion om regler for katte og hunde som optager mange, det endte med at reglerne blev taget op til revision på det årlige afdelingsmøde og blev ændret.
På den måde kan en beboer-facebookgruppe styrke beboerdemokratiet i det daglige, og også føre til ændringer for beboerne.

Christian ved ikke om det skyldes facebookgruppen, men han har oplevet at der kom flere til afdelingsmøderne i år end tidligere år. Der var nærmest fuldt hus. Men han mener helt sikkert at flere er blevet opmærksomme på hvem hinanden er og hvad de står for, og at bestyrelsens sammensætning er blevet påvirket af, at nogle har fået stemme og ansigt i gruppen.

"Jeg kender flere nu"
Andre har fortalt at de har lært hinanden at kende gennem gruppen, og dermed har fået nye naboer at snakke med.
Som Lise Juel Hestbek , medlem af gruppen siger: ”Den bidrager til et fælleskab. Man går jo ikke rundt og ringer på dørklokker og spørger om hjælpe (til noget specifikt), men her i gruppen kan man lave et opslag hvor man spørger (alle) om hjælp. Dem der kan og vil hjælpe, byder ind og på den måde får vi et bedre naboskab.

Det er en slags moderne opslagstavle og det er rart at have en finger på pulsen i nabolaget.
Jeg kender flere her i Trillegården nu, end jeg gjorde før gruppen. ”
De var tilløb til en ”Kend-din-nabofest” tidligere på året. Ideen var opstået gennem gruppen, og den var arrangeret som en begivenhed, med nåede desværre ikke ud i det virkelige liv … så som Christian siger: ”det kræver stadig noget fysisk benarbejde for at informere og samle beboerne.”

Gør det selv !!

Alt i alt kan han kun opfordre andre til at starte grupper for deres afdeling.. Han er glad for at det betyder noget og gør en forskel, både for folk personligt og for afdelingens liv, og skulle nogen have brug for gode råd, er de velkomne til at kontakte ham på facebook.
Man kan også få råd og hjælp i IT-HJØRNET i Kulturhus Herredsvang.

Gruppen er offentlig, og alle må gerne følge med i hvad der sker i gruppen, men det er kun medlemmerne der kan lave opslag. Så er du nysgerrig, kan du gå ind på gruppen på facebook og se hvad der sker.