Indvielse af Lærdansk Aarhus

Skrevet af Sidsel Kirketerp 13.9.2013

Kronprinsesse Mary sendte hvide balloner til vejs og ønskede den nye skole god vind fremover, da hun var med til at indvie Lærdansk Sprogcenteret, der drives af Dansk Flygtningehjælp.

Selvom skolen allerede i februar flyttede fra Vestergade i midtbyen, til Paludan Müllers Vej -ud til Hasle Ringvej - i Aarhus Vest, blev skolen først officielt indviet onsdag d. 11. september.

For udlændinge der bor i Aarhus Vest, er skolen blevet en af de nærmeste naboer. Det er derfor let at komme til at bruge de mange forskellige gratis tilbud for mennesker, som kommer til Aarhus for at bo, arbejde eller studere.

l"Hvasirdu"

Kronprinsesse Mary er jo som bekendt også indvandret i Danmark, og har også skullet lære dansk.
Om hun selv har lært dansk via Dansk Flygtningehjælp fortalte hun ikke noget om - men som mange andre udlændinge synes hun at det har været svært – bl.a. spekulerede hun længe over hvad det almindelige danske ord "hvasirdu" egentlig betød. 
At det i virkeligheden er tre ord, fandt hun først ud af da hun turde spørge.

Gratis dansk for alle
Har man opholdstilladelse i Danmark, har man ret til gratis danskundervisning i tre år og alle har mulighed for på sprogcenteret at finde et danskkursus der passer for dem.
Der er både korte, og lange kurser man kan tilmelde sig, der er flere gange om ugen, mulighed for bare at møde op i "Taldansk Cafeen", hvor man kan snakke dansk med danskere -  og man kan lære dansk for sig selv, i det stor multicenter.

Der er undervisning på 3 niveauer og uanset om man har ingen eller meget lidt skolegang  fra sit hjemland - eller om er man højtuddannet og er i Danmark for at arbejde - er der mulighed for at finde et kursus hvor man kan lære at snakke dansk med andre mennesker omkring en.

Mere end 5000 kursister fra over 110 lande bliver undervist på Lærdansk Aarhus.
Godt nok er lokalerne store, men når elevtallet når op på 5000, er det fordi det er muligt at deltage i danskundervisning via nettet – også fra udlandet.

Taldansk café

I Multicentret, der er 1000 m2 stort og er husets hjerte, er der flere gange om ugen mulighed for at tale dansk med en dansker. Det er måske her man kan få opklaret hvad "hvasirdu" betyder? 
I hvert fald sidder frivillige danskere klar til at snakke om alt fra mærkelig mad, til hvad der sker i Aarhus. Man skal ikke lave en aftale på forhånd, men bare møde op i Multicentret når "Taldansk Cafeen" har åbent. Det har den nogle timer hver dag mandag til torsdag. Det er alle tiders mulighed for at øve sit danske sprog med en dansker.

I Multicenteret har man også mulighed for selv at arbejde med det danske sprog. Man kan blandt andet lave grammatikøvelser, få lektiehjælp, træne udtale og læse i bøger, blade og aviser. Har man brug for hjælp kan man få det fra de lærerne på Multicentret.

Dansk i mange farver
Også borgmester Jakob Bundsgaard var med til at indvie skolen med de store, flotte lokaler Det er ikke hver dag der er besøg af Kronprinsessen og borgmesteren, men masser af liv er der hver dag. Eleverne er glade for skolen, der jo allerede har været i brug et halvt år, og allerede emmer af god atmosfære, liv og hygge. Og der bliver snakket dansk med en masse forskellige accenter.

FAKTA

Hjemmeside: http://www.laerdansk.dk/aarhus/

Adresse: 
Paludan Müllers Vej 82
DK-8200 Aarhus N
telefon: 87 32 54 00
mail: aarhus@adm.laerdansk.dk