Yahya Hassan af Yahya Hassan – endelig på gaden

Skrevet af Sidsel Kirketerp 18.oktober 2013
Han har en tatovering på sin hånd... ORD står der, med noget der ligner hjemmegjorte bogstaver.... Og ord har han masser af, den unge vrede digter Yahya Hassan, der er opvokset i Herredsvang i Aarhus vest.

Ordene har han brugt i en digtsamling, der allerede før den udkom I går, har gjort Yahya til en alle snakker om.

Han har med sine ord skabt voldsom debat og vækket mange følelser - vrede, beundring, medfølelse og trusler.
Og nu også meget rosende anmeldelser.   

Jeg er digter .... ikke debattør

Det er en meget personlige digtsamlingen, der skrevet med store bogstaver og uden filter, i et råt ligefremt sprog, beskriver hans oplevelser af en barndom og opvækst præget af vold, uforudsigelighed og dobbeltmoral, forældrenes manglende overskud til at tage sig af deres børn, anbringelser og kriminalitet.

"Det er min historie. Der er ikke så meget at rafle om. Ærlighed var præmissen - og det er så blevet en digtsamling og ikke en selvbiografi, for det er poesi, jeg føler indeni." siger Yahya til Politiken.
"Det handler om vilkår. Jeg skriver selvbiografiske digte fra underklassen om et historisk forældresvigt."

Yahya er i debatten på baggrund af bogen, blevet anklaget for at generalisere - og at udlevere sine forældre og familie, nogle indvandrermiljøer og hele sin forældres generation til offentligheden.

Yahya er glad for at få gang i debatten, men han udtaler sig ikke som debattør i integrations-debatten."Jeg er digter. Jeg siger bare min mening, til dem, der vil høre den", siger Yahya Hassan.

"Men det er skidegodt at få hul på den byld. Det hele er, som det skal være. Det dét handler om er, at vi indtil nu på intet tidspunkt i indvandrermiljøet har talt om de her ting. Nu taler folk om det. Alle folk snakker om det.. på de sociale medier, derhjemme, i skolen, Folk er gjort opmærksomme på det nu, siger han til tv2/OJ

Ikke en debatbog, men en digtsamling

Digteren har skabt debat, han er velformuleret og taler om ting, ingen har villet snakke om før, men hans bog er ingen debatbog, men en digtsamling. Den er blevet anmeldt i de fleste medier op til udgivelsen og  alle er enige om at den brænder igennem og berører.

Simon Pasternak fra Gyldendal der udgiver Yahya Hassans digte, håber at bogen bliver modtaget som det kunstværk, samlingen er: 
»Det, bøger kan, er at fortælle nogle anderledes historier. Det her er ikke en debatbog, men en digtsamling og en kunstners personlige stemme. Som kunstværk er det virkelig godt«.
"Det er en ny historie. Det er ikke en historie, vi har hørt før, og så er det en digter, der fortæller den. En personlig stemme og en rigtig, rigtig god forfatter. I en alder af 18 år skriver han simpelthen - undskyld, jeg siger det - røven ud af bukserne" siger han til TV 2 | OJ

Politikens anmelder Søren Kassebeer er enig: 'Yahya Hassan' er også - ud over alt muligt andet - en meget ung digters ganske foruroligende gode digterværk. Derfor skal det tages alvorligt, ikke bare som et udsagn om noget, men som lyrik."

Bog der skaber køer

Den megen opmærksomhed på digtsamlingen har skabt køer ved boghandlerne, der nogle steder havde udsolgt allerede op ad torsdag formiddag. Digtsamlingen er allerede trykt i 9000 eksemplarer, helt usædvanligt når det drejer sig om digte, der normalt kommer i oplag på 3-400 stk.